— Külföldön dolgozók —


A tanulmányok szerint a külföldi munkát vállalóknak fokozott lelki megterhelésre is fel kell készülniük, amely az új környezetben, az új élethelyzetben érheti őket. Egy idegen világban a beilleszkedésnél zökkenőket okozhatnak a nyelvi és a kulturális különbségek. Az új környezetben könnyen adódhatnak az elfogadottságukat megnehezítő, lépten-nyomon adódó félreértések. 

Könnyebb azoknak a külföldön munkát találó fiataloknak, akik saját szakmájukban - mondjuk orvosként - helyezkednek el, mert egyenrangú kollégák között, a már megszerzett tudás, rutin biztonságában kisebb erőfeszítéssel hidalhatják át a körülmények változásának kihívásait.Nehezebb viszont azoknak, akik ahhoz, hogy megvessék a lábukat, netán képzettségük alatti munkát elvállalva kényszerből vagy kalandvágyból vágtak neki a világnak. Aki magasabb végzettsége ellenére, mint éttermi mosogató, pizzafutár vagy ápolónő keresi meg a kenyerét, nem ritkán szembesülni kénytelen azzal, hogy ez a munka nem elégíti ki, szellemileg elszigetelődik, könnyen elárvultnak érezheti magát.Önértékelési kétségei támadnak, megingott önbizalma megerősítésre szorul. Úrrá lehet rajta a szorongás, befelé fordul, így még nehezebb szót értenie a kollégáival, próbálkozásai sutára sikerednek, ami által visszahúzódik, és szép lassan kiközösítettnek érezheti magát.

Fennáll ugyanis a veszélye, hogy túlpörögve, látástól vakulásig dolgozva, önmagát kizsigerelve tartósan távol a családtól az ember a két szék között a pad alatt találja magát. Az otthoni kapcsolatok már nem igazán élnek, a kintiek pedig még nem alakultak ki. Ezt az átmeneti, akár 2-3 évig is elhúzódó időszakot gyakori, kisebb-nagyobb krízisek terhelhetik.


Ha az előbb leírtak rád is igazak, hívj fel és online tanácsadás keretében megbeszéljük a problémáidat, a választásaidban, döntéseidben segíthetek neked!