A XXI. századi párkapcsolat buktatói

2019.05.22

Változik a világ! Villámgyorsan alakulnak át a női, és férfi szerepek. A XXI. század úgy köszöntött ránk, hogy nem tudjuk, hogy merre tartunk, mik a fontos értékek! Ez egy válság időszak, vagy egy lehetőség, hogy jobbá tegyük a világunkat és benne a mindennapokat?

Zavaros üzeneteket kapunk mindenhonnan. Más elképzelésük, tapasztalatuk van a párkapcsolatról a szüleinknek, mást sugároz a média, mást mondanak a barátaink. Sokféle minta, melyiket válasszuk, melyik az enyém?

Először a saját fejünkben, szívünkben kell rendet tenni. A saját értékrendszerünket kell letisztázni. Ha ezt a lépést kihagyjuk, csak ide-oda csapódunk, hol ezt, hol azt tartjuk kívánatosnak, jónak, elfogadhatónak. Ha nem tudod, hogy milyen vagy, milyen nő, vagy férfi, akkor a hozzád illő párodat sem találhatod.

Változtak a játékszabályok is! Már nem úgy ismerkedünk, udvarolunk, kötünk házasságot, neveljük a gyerekeinket és éljük a mindennapjainkat, mint régen. És ezek a változások a korábbi, több évszázadon, évezreden keresztül elfogadott szabályokhoz képest, nagyon hirtelen, pár évtized alatt változtak meg. Szinte lehetetlen követni őket. Az első olyan nemzedék vagyunk, amelynek a sikeres párkapcsolathoz nincs receptje, a megfelelő szerepmodellek nélkül kell boldogulnunk.

Szüleink nem találkoztak hasonló gondokkal a saját idejükben. Az ő általuk, a legjobb szándékkal adott, tanácsokat most először nem fogadhatjuk meg teljes egészében, hiszen ők sem tudnak most jobban eligazodni a világ dolgaiban, mint mi. Többféle értékrendszert kell összehangolnunk a házasság során.

Mik azok a dolgok, amik továbbra sem nagyon változtak?

Az evolúció során a női és férfi agy különbözőképen alakult és fejlődött ki, azért hogy a közösség számára a fennmaradást a legjobban szolgálja.

Kezdjük az alapoknál

 • "A férfi tudatában az eredmények és célok elérése, a versenytárs feletti győzelem és az üzleti haszon hatékony megszerzése a cél.
 • A fiúk hatalomra és státusra vágynak
 • A férfi arra, vágyik, hogy a nő azt mondja neki, remekül csinálja, amit csinál, és tökéletesen elégedett azzal, amit nyújt.
 • Régebben a férfiaknak nem kellett azzal szembenézniük, amivel korunk férfijának. Feleségük és családjuk iránti szeretetüket azzal mutathatták ki, amivel előtte férfiak számtalan nemzedéke: dolgozni mentek és "hazacipelték a zsákmányt".
 • A dolgozó nők 74%-a és a nem dolgozó nők 98%-a szerint férjük és barátaik legnagyobb hibája, hogy nem szívesen beszélgetnek, főként este nem.
 • A férfiak a szexszel szokták kifejezni azt is, amire érzelmileg képtelenek. Ha egy férfit valami gond emészt, a szexszel próbál enyhíteni érzelmi feszültségén.
 • A modern férfi még mindig génjeiben hordozza a bátorságot és a gyengeség eltitkolásának örökségét. Muszáj mindig erősnek lennie és nem mutatja ki az érzéseit. Amikor dühös vagy izgatott, magába zárkózik, és kimértté, távolságtartóvá válik, és harapófogóval kell minden szót kihúzni belőle."

Ezzel szemben

 • "A nő tudatában a kommunikáció, együttműködés, harmónia, szeretet, osztozás és az egymáshoz fűződő kapcsolataik állnak az első helyen.
 • A lányok kapcsolatra és együttműködésre vágynak.
 • A nő szerelemre, romantikára és beszélgetésre vágyik.
 • A világ legtöbb országában manapság a munkaerő 50%-át átlagosan a nők teszik ki, ezért sok férfitól már nem is várják el, hogy egyedül tartsa el családját. Azt viszont elvárják, hogy kommunikáljon, mely készséggel egyelőre hadilábon áll.
 • A nők korábbi nemzedékei nem szembesültek ezzel a problémával, mivel mindig számos gyermek és nő volt körülöttük, akikkel beszélgethettek, és akikben támaszra leltek. Az otthon maradó mai nők elszigeteltségén és magányosságérzetén a szomszédasszonyok sem segíthetnek, mivel általában ők is dolgoznak. A dolgozó nőnek kevesebb gondja akad a szótlan férfival, ha napközben másokkal is beszélgethet.
 • A nők megharagszanak, mert nem értik, hogy a férfiaknak, ha gondjuk van, amit nem tudnak megoldani, miért nem beszélnek."

"Az emberi történelem során a háborúk mindig megtizedelték a férfinépet, ezért érthető volt, hogy amikor csak lehetett, növelték a törzs létszámát. A legtöbb nő kapcsolatra vágyik vagy az érzelmi kötődésnek legalább a halvány eshetőségére, mielőtt feltámadna benne a nemi vágy.

A női agyat úgy programozták, hogy olyan férfit találjon, aki elég hosszú ideig meg tud ülni a fenekén ahhoz, hogy felnevelje a gyerekeit. Ezt mi sem tükrözi jobban, mint az, hogy a nők partnerválasztásukban hosszú távon gondolkodnak."

A férfiak szexre vágynak, a nők szerelemre??

 • "Arra a kérdésre, hogy: "Mit nyerhet a házassággal?", a férfiak többsége olyasmit mond, hogy biztos révet, főtt ételt az asztalon és kivasalt ruhát. Alapjában véve az anyjuk és egy házicseléd kereszteződésére vágynak. A férfiaknak csupán 22%-a emlegeti úgy a feleségét, mint a legjobb barátját.
 • A nők azt tanulják anyjuktól, hogy a férfiak "csak egyet akarnak: szexet", de ez nem egészen így igaz. A férfiak szerelmet is akarnak, de azt csak a szex által érhetik el.
 • A férfi agyának változatosságra van szüksége. A hím emlősökhöz hasonlóan olyan agybeidegzéssel születik, ami arra inspirálja, hogy minél több egészséges nőstényt kutasson fel és pározzon velük. Monogám kapcsolatokban a férfiak ezért rajonganak olyan újdonságokért, mint egy szexis női fehérnemű.
 • Szükség van rá, hogy a férfi romantikus legyen, és hallgassa végig a nőt anélkül, hogy megoldásokat ajánlana.
 • A férfiaknak is meg kell azt a szót tanulniuk, hogy "Bocsánat". A férfi fejében a tévedése beismerésének tekinti ezt a szót, és úgy érzi, hogy tévedni annyi, mint kudarcot vallani. Pedig ha a férfi beismerné hibáit, a nő még jobban szeretné.
 • A férfiaknak meg kell érteniük, hogy a nőnek nem az célja, hogy hibán kapja őket, ellenkezőleg, a nő tökéletesíteni akarja a szeretett férfit, aki viszont úgy értelmezi ezt, hogy nem elég jó a nő számára.
 • A férfiak és nők szexuális prioritásai annyira különbözőek, hogy semmi értelme, hogy egyik a másikat szidja emiatt. Egyikük sem tehet erről - egyszerűen ilyennek születünk. Mellesleg az ellentétesség az egyik legvonzóbb dolog ebben a játékban."

A csereelmélet alapján a házasság egy "üzleti kapcsolat", de csak akkor ha mind a kétfél jól jár, megkapja az élet minden területen azt, amire vágyik, ami boldoggá teszi hosszú távon.

A házasságok több, mint fele válással végződik. Sőt a második házasságoké is, tehát nem tanulunk a hibáinkból. Lehet, hogy ez a tanulópénz, míg kialakítjuk az új szabályokat, életmódot, férfi-női szerepeket?

Hihetetlen, de még mindig nem tanítjuk az iskolákban a férfi és a női kapcsolatok módját, a két nem közötti eltérő adottságokból levezethető különbségek feloldását, elfogadását!

Hogy miért változott így meg a nők és a férfiak szerepe, nem tudom. Lehet, hogy Természet Anya, vagy Apa, így szeretne felkészíteni minket a következő időszakra? Vagy mi toltuk el emberek így az életünket, egészségünket a különböző vegyi anyagokkal, hormonokkal, háborúkkal, hogy az elkövetkezendő évtizedekben, századokban ezen dolgozhatunk, hogy visszatérjen minden a régi kerékvágásba? Vagy ez a fejlődés, az evolúció következő lépcsőfoka? Idővel ki fog derülni!

*Az idézetek Allan és Barbara Pease: Miért nem képesek többfelé figyelni a férfiak és miért nem tudnak eligazodni a térképen a nők című könyvből valók.