Hazudj, ha tudsz! III.

2018.03.03

Vigyázz! Manipulálnak!

"A manipuláció az emberi együttélés elkerülhetetlen kísérője. A kérdés nem az, részt veszünk-e benne vagy sem, hanem az, kik leszünk: a manipuláció kiszolgáltatott áldozatai, vagy pedig haszonélvezői."

"Valahányszor valaki kinyitja a száját, hogy szóljon a másikhoz, egyetlen célja van: manipulálni őt."

Joseph Kirschner

A kutatások alapján, Magyarországon az emberek nagyon megértőek tudnak lenni, ha a hazugság más érdekében történik, pl. alibit nyújtunk valakinek. Az elhallgatás is nagyon elfogadott, tipikusan a megcsalás, hűtlenség és szexualitás terén. A megkérdezettek nagy része számára a leginkább elfogadható, ha valaki azt állítja, hogy megtesz, valamit pedig nem akarja; vagy azt, hogy nem tesz meg valamit, pedig akarja. Pl.: azt mondja, hogy részt akar venni a céges csapatépítő tréningen, pedig előre tudja, hogy aznap pont meg fog betegedni, vagy azt állítja, hogy nem fog többet rágyújtani, pedig titokban már keresi a zsebében az öngyújtót. A szülők átverése is bocsánatos bűn sok ember számára. Elfogadható, ha azért hazudunk, hogy elkerüljünk egy konfliktust, vagy jobb színben tűnjünk fel, vagy lerázzunk egy ránk akaszkodó ismerőst, illetve hogy egy érzelmünket tagadjuk. (pl. nem vagyok megbántott, mert nem emelték a fizetésemet.) Az anyagiakkal és a bizalmi információkkal kapcsolatban is szívesen füllentünk.

És miért jó nekünk, ha elhisszük a hazugságokat? Örülünk, ha így elkerülhetünk konfliktusokat, nyugalmat akarunk, vagy kényelmesebb így, mert félünk és gyávák vagyunk kiállni valamiért, valakiért. Meg lehet minket vezetni, ha ezen a módon úgy érezzük, hogy előnyt szerzünk, tapintatosak vagyunk, vagy segítséget nyújtunk másnak. Bizony a bosszú, felvágás, rosszindulat is az okok között szerepel. A másoknak és magunknak való megfelelési kényszer is előkelő helyen szerepel a hazugságok okai között.

De sajnos a hazudozás nagyon sok energiánkat köti le, hiszen mindig fejben kell tartani, hol mit mondtunk. Amikor hazugságba keveredünk, más tevékenységekre kevesebb erőnk marad. Például ha a saját hazugságunkra figyelünk, nem marad kapacitásunk, hogy a másik félre igazán odafigyeljünk, így akár nagyon könnyen megtéveszthetőek is lehetünk, és "visszanyal a fagyi"!

Lássunk néhány trükköt, ami leleplezi a hazudozó embert!

Figyeld a testbeszédet!- a keresztbe tett karok, lábak, feszült testtartás, rángatózó arcvonások, sok pislogás, eltúlzott gesztusok, pl. nevetés, túlzott kedvesség, a száj körüli terület kézzel való érintése, tapogatása, a szemkontaktust elkerülése. Ezek a jelek különösen akkor fontosak, ha beszélgetés közben hirtelen és feltűnően jelentkeznek. 

Hallgasd a beszédet! -Az ütem, a hangerő, a hanglejtés, a tempóváltás, mind a hazugság jele lehet.

  • Ha ezeket a kifejezéseket hallod, kezdj el fülelni: őszintén szólva, nyíltan megmondom, becsületszavamra...
  • A "csak" és "mindössze" szavak a bűntudat enyhítését szolgálhatják. "Csak egy kicsit néztem másfelé."
  • Ha felmerül a gyanú, ismételtesd meg a történetet! Ha hazugság, akkor a második, harmadik visszakérdezésnél ellentmondásokba fog bonyolódni a másik.

- Nem szeretjük a hazugságot.

- Tévedés! Csak nem szeretjük, ha kiderül, hogy valami hazugság volt, mert mindenki hazudik.

Így jártam anyátokkal c. film

Tudtad, hogy a nők jobb hazugságvizsgálóval rendelkeznek, mint a férfiak? Jobban meg tudják figyelni az arcvonásokat, hangváltozásokat, a memóriájuk is jobb, így könnyebben észreveszik az egyszeri különbségeket a megszokottól. Viszont önmaguk és az érzéseik védelmében, a férfiaknál többször döntenek tudat alatt úgy, hogy nem hallanak, nem látnak semmit és ezáltal válnak manipulálhatóvá.

Mindenki, akivel kapcsolatban állunk, részt vesz az állandó manipulációs játszmában. Ennek része a célirányos hízelgés, az érzelmeinkkel való zsarolás, vagy a félelmeink meglovagolása. Az emberi ego sérülékeny, van, hogy az igazság kimondása ártalmasabb, mint egy udvarias füllentés.

Nagyon könnyen megteszünk bármit annak, aki a félelmeinkkel tud zsarolni minket, hiszen rengeteg dologtól félünk az életben. Félünk, hogy elveszítjük, amit már megszereztünk, a bizonytalanságtól, a szeretet, tisztelet elvesztésétől, stb..... Féltjük a családunkat, életünket, egészségünket, boldogságunkat. De még a realitásoktól is félhetünk, hiszen mennyivel jobb egy álomvilágban élnünk, csak ne törje össze ezt senki, ne ébresszen fel minket!

Még iparág is alapult erre, a marketing. Szinte mindegyikünkhöz megtalálják előbb, utóbb a kulcsot és rá fognak venni olyan dolgokra, amit nem is igazán akarunk és meg fogunk venni olyan termékeket, amire nincs is igazán szükségünk.

Hogy miért vagyunk ennyire manipulálhatóak? Talán a neveltetésünkből ered? Szüleink, az iskola, a munkahely, az állam, a hivatalok mind az alkalmazkodó kis embereket szeretik, akik azt teszik, amit mondanak nekik. Ha megy, szép szóval, mézesmadzaggal, jutalmakkal, ha nem, akkor büntetéssel, félelmeink felszításával manipulálnak minket. És mivel a jelenlegi családi, állami berendezkedési mintákban nem elfogadott a közvetlen kényszerítés, így más, "soft" módszerekkel érik el azt, amit akarnak tőlünk.

De azt biztosan állítod, hogy te nem vagy manipulálható, te átlátsz az ilyen játékokon, igaz?

  • aha, és amikor a kisfiad vagy a kislányod hozzád bújik és hízelegni kezd, hogy na, ugye megveszed neki ezt, vagy azt? Úgy játszik az érzelmeiden, mint egy kis Paganini.
  • vagy amikor a saját magadról kialakított képet tükrözi vissza valaki, vagy még szépít is rajta? Elolvadsz a munkahelyeden, amikor megkér egy kollégád egy kis hízelgéssel fűszerezve, és hopp, máris te fogsz helyette dolgozni a hétvégén. De ez bőven megéri, hisz megtudhattad, hogy te vagy a legjobb, legnagyobb tudású, mentor szemléletű, legnagyobb munkabírású ember, akivel valaha együtt dolgozott, blablabla...
  • és amikor annyira szeretnél a gyerekeid anyagi gondjain segíteni, hogy az eddig megtakarított pénzedet, egy tuti, nagy üzlet reményében, odaadod egy csalónak?

Hát igen, úgy látszik, hogy a manipuláció tényleg egy hatalmas, mindennel és mindenkivel összefüggő, össznépi játék. Talán az egészben a legmegdöbbentőbb, hogy még magunkat is tudjuk manipulálni, akár úgy is, hogy nem is vesszük észre.

A hazugságokból, amelyeket elhiszünk, idővel igazságok lesznek, amelyekkel együtt élünk.

Oliver Hassencamp