Hazudj, ha tudsz I.

2018.03.03

Hazudj, ha tudsz!

Hazudni csak szavakkal lehet!

Statisztikailag egy átlagember egy csevegésben háromszor hazudik tíz perc alatt. És ez csak egy átlagember.

Hazudj, ha tudsz! c. film

Valahol olvastam, hogy naponta minimum 200 hazugságot hallunk!

Hogy lehat az, hogy mondjuk és csináljuk, pedig mindegyikünket úgy neveltek, hogy hazudni csak a csúnya/ rossz/ elvetemült stb. emberek szoktak. De mi, mi aztán soha nem hazudunk, nem tévesztünk meg senkit! ...és egyébként is ismerjük a sánta kutya és a hazug ember közötti összefüggést.

Pedig a hazugság nagyon is emberi dolog! Sőt, a hazugság a természetünk része!

Már csak az a kérdés, hogy mit nevezünk hazugságnak? Minden szándékos csúztatás, füllentés, félrevezetés, féligazság, vagy a valóságot szépítő kijelentés szigorúan véve az, hiszen ha nem a teljes igazságot, a valódit mondjuk, akkor az csalás, hazugság. Sőt még az igazság elhallgatása is az, hiszen ilyenkor sem vagyunk őszinték.

Nem könnyű dolog hazudni, ahogy ezt Amy Cuddy, amerikai szociálpszichológus is leírja:

Amikor valaki hazudik, egyszerre több narratívával kell zsonglőrködnie: az igazsággal, amit tud; azzal, amit igaznak akar tudni; azzal, amit igaznak akar bemutatni; és mindazokkal az érzelmekkel, amelyek mindezekkel együtt járnak - félelem, harag, bűntudat, remény. Mindeközben pedig igyekszik hihető képet sugározni magáról, ami azonban ilyen körülmények között pokolian nehéz feladat.

Ezért is állítom, hogy hazudni csak verbálisan, azaz szóban lehet, mert a testbeszédünk, viselkedésünk leleplez bennünket. Ezeket tudatosan befolyásolni képtelenség egy átlagember számára. (esetleg néhány személyiség zavarban szenvedő képes csak rá :-))

...és vannak olyan különleges tehetségű emberek, akik szinte olvassák, értelmezik a hazugság jeleit. 

Te is megvédheted magad sok-sok csalódástól, ha megtanulod, hogy miket és hogyan kell figyelned, észrevenned a másikon, hogy lelepleződjön a kimondott hazugság.

Hogyan ismerheted fel, ha hazudnak neked?

  • Lásd a jeleket!-  azaz figyelj, és vedd észre, hogy az arca, kéz-, és testmozdulata hogyan leplezi le, amikor hazudik. pl.: a száj elő kapott kéz, a hirtelen elkapott tekintet, elforduló testirány, a földön morzézó láb, kényszeredett mosolygás
  • Halld a jeleket!- azaz figyeld a hangszín, hangmagasság, hangerősség változását. Az öntudatlanul kiejtett szavakat, sóhajokat és a hirtelen, vagy hosszabb hallgatást.
  • Érezd az összhangot, vagy az összhang hiányát a látottak és a hallottak között. (ha örömét fejezi ki, tényleg rád mosolyog, úgy hogy a szeme sarkánál lévő "mosoly ráncok" is összehúzódnak?)

Továbbá nagyon fontos, hogy a másik fél általános viselkedése, beszédmodora, testbeszéde, és a konkrét helyzetben adott válasza közötti is legyen megfelelés. Ha valami furcsát érzel, hallasz, felkapod a fejed, akkor figyelj nagyon, valószínűleg be akarnak csapni.

  • Idő! Lassíts és mérlegelj, hogy a szavak és tettek közötti összhang hiánya fel tudjon tűnni! Gondolkodj előre, ne csak ösztönösen vágj vissza a válasszal.

Vedd észre a másik, de a saját szokásaidat, modorosságaidat, melyek, ha megjelennek, előre lehet borítékolni a választ, azaz a mozdulatod, tetted elárulja a gondolatodat, mondandódat előre. (pl.: a kártyázásnál ne áruld el a húzott lap milyenségét egy röpke mosollyal, szemed összehúzásával, kieresztett nagy levegővel.)

Beszélgetésnél, kérdéseknél készülj fel előre a lehetséges válaszokra, hogy legyen időd észrevenni és értékelni a különböző jeleket. pl.: a teste, hangja ugyanazt módja-e, mint a szája? Egy kérésnél pl. érdemes-e máskor, másik helyzetben újra visszatérni egy adott dologra, van-e remény esetleg tovább ütni a vasat. (pl.: a meghívott hölgy csak azért mondott nem-et a randira, mert a barátnői körében nem akarta elárulni érzelmeit, vagy nagyon el van foglalva egy projekt befejezésével?)

  • +1. Ha továbbra sem tudod eldönteni a dolgot, tegyél fel kérdéseket, sőt kérdéssort! Figyelj a válaszok összhangjára! Persze ne úgy, mint egy inkvizítor, hanem beszélgetés keretében kérdezz! Ne támadj, ne vádaskodj! Beszélj magadról, a saját érzéseidről, benyomásaidról a témával és a másik fél viselkedésével kapcsolatban. Ne eldöntendő, azaz igen-nem választ igénylő kérdéseket tegyél fel, hanem kérdőszavasakat, hol, hogyan, miért, mikor?!

A különböző kérdéseidre adott válaszok során vedd észre, ha nincs összhang, ha valamelyik kérdésedre máshogy reagált, elcsuklott a hangja, könnybe lábadt a szeme, hirtelen el akart rohanni, vagy a máskor izgő-mozgó, sokat gesztikuláló ismerősöd olyanná vált, mint egy fababa és elhúzódik tőled.

*(Nagyon jó testbeszéddel kapcsolatos könyvek vannak, melyekben a különböző non-verbális jeleket elmagyarázzák, megmutatják a jelenésüket. Olvass el párat és segíteni fog, hogy a hazugság felismerésének 5 pontját magabiztosan alkalmazd!)

Próbáld ki a technikát és gyakorolj, ha nem akarsz mindig becsapott áldozat lenni!

Persze azzal is tisztában vagyok, hogy saját, pillanatnyi jól felfogott érdekünkben néha jobb elhinni a kegyes hazugságot, vagy nem észrevenni, amikor át akarnak verni minket, de az önámítás veszélyes játék!