Kié a probléma?

2020.03.09

Legyél jól és rendbejön a gyermeked? 

Sokszor találkozom a munkám során azzal a helyzettel, hogy a gyerekeinkért megpróbálunk mindent megtenni. Ha valamilyen gond, vagy probléma van velük (testi, lelki), igyekszünk eget-földet megmozgatni, hogy segíthessünk nekik. Márpedig az élet sok területén lehet a gyerekeinkkel probléma: a szobatisztaságtól kezdve, a tanulási-, beilleszkedési nehézségekig; a szorongás, kezelhetetlen viselkedés, evés- és alvászavarokon át az önbizalomhiány, fóbiák, függőségek is szerepelnek azon a listán, amivel hajlandóak vagyunk szakemberhez is fordulni. 

A történet csattanója, hogy legtöbbször kiderül, hogy a gond, nem is velük van, hanem velünk, szülőkkel!

Ne ijedj meg, nem okolni akarlak! De muszáj tudomásul venni, hogy a gyermek a családba beágyazva él, létezik és hatással vagyunk rá olyan esetekben is, amikor nem is gondolnánk, vagy nem is szeretnénk.

A közös együttlétek során a gyerekek egyszerűen leutánoznak minket. Ez lehet tündéri is, amikor a kislányunk anya magassarkujában csetlik-botlik, vagy a kisfiúnk apa öles lépteit igyelszik leutánozni, miközben zsebredugott kézzel masírozik. De sokszor nem gondolunk arra, hogy a mi problémamegoldási, konfliktuskezelési módszereinket, étkezési szokásainkat is eltanulja.

A gyererek nem kis felnőttek, pedig sokszor így bánunk velük. Ebben a rohanó világban annyi gondunk-bajunk van, hogy legtöbbször nincs időnk, energiánk foglalkozni velük. Rengeteg hatás éri őket, melyek feldolgozásához sokkal több időre lenne szükségük (nekünk is :)), de hol türelmetlenek vagyunk velük, hol meg túlkompenzálunk és mindent megengedünk nekik, mindent megveszünk nekik, túl óvjuk őket.

Az életvezetési tanácsadások, kineziológia kezelések során a legjobb eredményt akkor tudjuk elérni, ha a szülőket, de leginkább az anyukákat (akik a legtöbbet vannak a gyermekkel) kezeljük. Egy bizonytalan, depressziós, önbizalomhiánnyal küzdő ember, csak ezt a mintát tudja továbbadni. Ha a párkapcsolatban, a munkahelyen, vagy a családban a helyzetünk nem stabil, ha elvesztettük az álmainkat, céljainkat, vagy úgy gondoljuk, hogy ezeket áldozati szerepben fel kell adnunk, akkor ezt tanítjuk, ezt a mintát mutatjuk a gyerekeinknek is, pedig paradox módon, pont értük, miattuk tesszük ezt.

A tapasztalataim alapján, ha te jól vagy, akkor a környezetedben lévő emberek is jobban lesznek, hiszen van kedved, energiád velük is valóban odafigyelve foglalkozni.

Ne higgyük, hogyha nem mondjuk el a gyereknek a gondjainkat, akkor őrá azok nem lesznek hatással! Dehogynem! Sőt a titkolózást, a hangulat ingadozásokat ugyanúgy érzékeli és sokszor, tudatalatt önmagát hibáztatja érte. Amikor boldogtalannak, értéktelennek, meg nem értettnek érezzük magunkat, a viselkedésünkön is meglátszik és a gyerekek a kis antennájukkal sokkal jobban érzékelik ezt. Így adjuk tovább generációkon át az "élet mintákat".

Mi a megoldás? Legyél te jól, és akkor ezt sugárzod. Legyél magabiztos, boldog, önkiteljesítő ember és akkor ezt tanítod meg a számodra legdrágábbakkal, a gyerekeiddel.

Ha úgy érzed, hogy ehhez segítségre van szükséged, hívj bátran és elkezdjük a közös munkát. Először "renbe teszünk" téged és csodák csodájára elkezdenek megoldódni a problémák a környezetedben is, és igen akár  kezelés nélkül meggyógyulhat a gyermeked egy évek óta tartó problémából!