— Párkapcsolati problémák, válás —

Egy pár vagy család életének természetes velejárói a különféle külső hatásokból adódó krízisek, nehézségek. Gondoljunk akár egy építkezésre, esküvőre, beiskolázásra, nyugdíjba menetelre. Ezek a helyzetek nagyon sokszor változást, változtatást kérnek tőlünk és családunktól.

Két, vagy több ember együttélése azonban mindig magában hordozza a konfliktus helyzeteket, vagyis nincsen párkapcsolat, családi élet konfliktusok nélkül. Egy párkapcsolat sikeressége, többek között a sikeres konfliktuskezeléstől függ.

  • Vannak, akiknél már a kapcsolat elején is megjelennek különböző problémák, akár az elköteleződéstől való félelem, akár különböző szexuális problémák miatt.
  • Ahogy a szerelem múlik, jönnek a szürke hétköznapok. Mindenki másképpen mutatja ki érzéseit, más elvárásokat táplál, vagy idővel megváltoznak a céljaik, a prioritásaik az életükben.
  • Eltérő ütemben fejlődnek, rosszul, vagy alig kommunikálnak.
  • Vannak önzőbb és önfeláldozóbb, társ- és kapcsolatfüggő emberek, és vannak, akik a feszültségüket a családtagjaikon vezetik le, őket okolják a problémákért, a másikon vezetik le indulataikat.
  • Az anyós, vagy após túlzott befolyása, a berögzült és eltérő családi és gyermeknevelési minták is sokszor okoznak problémát.
  • A gyermekek érkezése, a szülői szerep megtalálása is nehéz, pláne, ha a gyerekeknél valamilyen magatartási zavar, vagy tanulási nehézség lép fel.
  • Sok embernek nehézséget okoz a párkapcsolat és karrier, vagy a baráti társaság, hobbi összeegyeztetése, és a kapcsolat háttérbe szorul, legalábbis valamelyik fél úgy érzheti.
  • Aztán jön a féltékenység, megcsalás. Gyakori veszekedések, egymás okolása, a másik kritizálása, a "páros" magányosság érzése. Megbocsássunk, vagy elváljunk? Rendbe hozható-e még a kapcsolat, van-e még egyáltalán értelme? Mi lenne a legjobb a gyerekeknek?

A tanácsadás során mind a két oldal érdekeit figyelembe véve keressük a megoldásokat, hogy javíthassatok a kommunikációtokon, és helyreállíthassátok az elveszett harmóniát, vagy saját érdekeiteket szem előtt tartva, önbecsüléseteket megőrizve kiléphessetek belőle.

...és újrakezdhessétek valahol, valaki mással, az átélt tapasztalatokból tanulva, felemelt fejjel!