— Stressz kezelés, kiégés —

Stressz, Kiégés (Burnout szindróma):

A stresszt a változások és az élet kihívásai szülik. A stressz egyes formái jók, fejlesztőek, hatásukra felszabadulnak a szervezet rejtett fizikai és érzelmi tartalékai, ugyanakkor a stressz rossz közérzetet, csökkenő hatékonyságot, majd idővel betegségeket okoz. Ami stresszt vált ki valakiből, az a másik egyén számára talán csak izgalmas kihívást jelentő esemény. Különbözőek vagyunk abban is, hogy miként reagálunk az átélt stresszre.

Burnout szindrómától szenvedsz, ha úgy érzed, hogy már nem motivál semmi, kedvetlen, fáradt és fásult vagy, napjaid céltalanok és kimerítőek, és emellett még türelmetlen és ingerült is vagy másokkal szemben, minden idegesít. Ilyenkor a mentális és fizikai kimerültség okozta stressz állapot elhúzódik, és nagyon megterhel.

Kialakulásában sokféle dolog is szerepet játszhat: az elismerés hiánya, mely vonatkozik az anyagi jellegű juttatásokra, illetve az erkölcsi elismerésre egyaránt. A túlságosan hosszú munkaidő, az extra igénybevétel melletti nagy felelősség is kockázati tényező, és így olyan állapotba kerülsz, amikor már telítődnek benned azok a problémák, amelyekkel akár napi szinten szembesülnöd kell.

A kiégés során testi, érzelmi, magatartási és mentális tünetek is megfigyelhetőek. Súlyosabb esetekben pl.: gyógyszerfüggőség, alvászavar, krónikus fáradtságérzet, depresszió, szorongás, vagy a teljesítmény csökkenése is jelentkezhet, a munkahelyi, és családi kapcsolatok megromolhatnak, az önértékelés csökkenhet.

Ilyenkor biztos, hogy szükség van egy külső szakemberre, aki segít a tünetek csökkentésében, az erőforrásaink összegyűjtésében, a biztonság és a kiegyensúlyozottság megteremtésében, a reziliencia képességünk fejlesztésében és az önbizalom növelésében.

Várlak, akár egyéni coachingra, akár csoportos tréningre ebben a témában is. Rengeteg megelőzési és megküzdési módszer van a tarsolyomban, "csak" használni kell őket!