— Vállalkozói teszt —

Saját időbeosztás? Nem piszkál a főnök? Jó a pénz? Hol kell aláírni? - mondaná szinte mindenki. 

Ha tudni szeretnéd, hogy megvannak-e benned egy vállalkozó legfontosabb készségei, tulajdonságai, töltsd ki a tesztet.

Minden határozott IGEN válasz 1 pontot ér. 

A vállalkozói attitűd kialakítása nehéz feladat, de ha a 10 kérdésből 8-nál kevesebbre válaszoltál igennel, keress fel, hogy javítsunk az arányodon és a üzleteden!

Induljon a teszt!

 • 1. Képes vagy dönteni és felelősséget vállalni a következményekért?
 • A késlekedés és a nem döntés is döntés, csak elveszíted a dolgok alakításának lehetőségét.

 • 2. Cselekvés orientált vagy?

A vállalkozónak minden lehetőségre, veszélyre szinte azonnal kell reagálnia és még hiányos információk alapján is tudnia kell dönteni, vállalva a következményeket.

 • 3. Szeretsz emberekkel ismerkedni, találkozni, kapcsolatokat kiépíteni?

Az emberek mindig azoktól vásárolnak, akiket ismernek. Üzleti lehetőségeid, információid, vevőid akkor lesznek, ha folyamatosan bővíted és ápolod a kapcsolataidat.

 • 4. Szeretsz eladni, értékesíteni?

Ha nincsenek  vásárló ügyfeleid, akkor vállalkozásod sincs. Ha nem tudod jól eladni önmagadat (Personal branding), a vevőid, üzlettársaid nem fognak bízni benned és tőled vásárolni. 

 • 5. Bírod a változást, a káoszt?

Az egyetlen biztos dolog a változás. Folyamatosan reagálnod, alkalmazkodnod kell a mindennapok történéseihez. A legjobbat kell kihoznod belőlük!

 • 6. Meg tudsz élni, havonta változó, vagy minimális bevételből?

Vállalkozóként nem lesz havonta állandó fizetésed, mint egy alkalmazottnak. Sőt néha az alkalmazottak, beszállítók, egyéb költségek kifizetése után semmi sem marad neked a hó végére... de nagyobb kockázattal nagyobb nyeremény jár.

 • 7. Mennyire vagy rugalmas?

Minden vállalkozónak képesnek kell lennie arra, hogy a jó és a rossz váltakozását elviselje, sőt meglovagolja a közben adódó lehetőségeket. Képes vagy-e felállni és továbbmenni a kudarcok után?

 • 8. Mersz segítséget kérni?

Senki sem tudhat mindent és szinte semmi sem pont úgy történik, ahogy eltervezted. Képesnek kell lenned arra, hogy meghallgasd és értékeld a környezetedben lévő emberek nézőpontját. Segítséget kérni és elfogadni nehéz, de utána sokkal jobb valakivel együtt ünnepelni a sikert.

 • 9. Alkalmas vagy vezetőnek?

Egy vállalkozás felépítéséhez vezetőre van szükség. Meg kell tanulnod a feladatokat kiosztani, számon kérni, motiválni. A siker, csak közös munkával, együttműködéssel érhető el, és csak akkor ha a többiek hisznek benned és követnek.

 • 10. Kitartó vagy?

Képes vagy akár éveket dolgozni a célod érdekében, napról-napra, folyamatosan kockáztatva? Vállalod-e mások meg nem értését és negatív kritikáját és közben kitartóan haladsz a saját utadon?

8-10 pont között: Nagyon jó. Minden bizonnyal megvan, amire szükséged van a vállalkozásod sikeréhez. Ne habozz, az üzleti sikerhez vezető út nyitva áll előtted.

5-8 között: Megvannak benned a sikeres vállalkozó tulajdonságai, néhány gyenge ponttal. De ezeket a hiányosságokat kiküszöbölheted önmagad képzésével, a szükséges készségek megtanulásával, begyakorlásával.

2-5 között: A siker kilátásai kétségesek, vannak hiányosságaid. Ha továbbra is folytatni szeretnéd az álmaid megvalósítását, feltétlenül képezd magad és keress egy mentort, tanácsadót a nehézségekkel való megbirkózáshoz és vértezd fel magadat sok kitartással.

0-2 között: Inkább felejtsd el, hogy a saját főnököd legyél, valószínűleg jobb, ha megtartod a jelenlegi állásodat, inkább ne bajlódj az üzleti vállalkozás indításának kockázatával.